Inventii

In jos

Inventii

Mesaj  Eugen la data de Mar Ian 22, 2008 10:12 pm

Hai sa vedem ce noi descoperiri se mai fac.

_________________
Nu-ti visa viata ! Traieste-ti visele !
avatar
Eugen
Admin
Admin

masculin Numarul mesajelor : 257
Varsta : 37
Localizare : Dk
Data de inscriere : 11/01/2008

http://galaxiagandirii.forumz.ro

Sus In jos

Re: Inventii

Mesaj  Eugen la data de Mar Ian 22, 2008 10:22 pm

Telefonul

In 1876, Alexander Graham Bell cere brevetul de inventie pentru telefon.
Telefonul (derivat din cuvintele grecesti tele = departe si phon = voce) este un aparat de telecomunicatie care transmite conversatiile prin intermediul unor semnale electrice. Aparatul este atribuit inventatorului Alexander Graham Bell, iar primul telefon a fost construit la Boston, Massachusetts, in 1876. Totusi, se prezuma ca inventatorul italian Antonio Meucci a fost cel care a inventat aparatul in 1849, iar in septembrie 2001, acesta a fost creditat in mod oficial de Congresul american cu inventarea telefonului, in locul lui Alexander Graham Bell. Potrivit altor surse, telefonul a fost inventat de Philip Reis in 1860, dar din cauza unei traduceri gresite a cuvantului german ˘Telephon÷, inventia sa a fost considerata doar un predecesor al telefonului lui Bell.

_________________
Nu-ti visa viata ! Traieste-ti visele !
avatar
Eugen
Admin
Admin

masculin Numarul mesajelor : 257
Varsta : 37
Localizare : Dk
Data de inscriere : 11/01/2008

http://galaxiagandirii.forumz.ro

Sus In jos

Re: Inventii

Mesaj  Eugen la data de Mar Ian 22, 2008 10:23 pm

Primul ceas electric

In 1957, Hamilton Watch Company prezinta primul ceas electric. Hamilton a inceput in 1946 misiunea sa de a produce primul ceas care functioneaza pe baza de baterie. Cercetarea a durat mai mult de zece ani pana cand a fost dezvoltat un prototip functionabil. Nerabdatoare sa fie prima companie care sa produca un asemenea ceas, Hamilton 500 a fost lansat rapid pe piata. Pe 3 ianuarie 1957, Hamilton a tinut o conferinta de presa pentru a anunta aparitia “Primului ceas electric din lume”. Idea unui ceas care nu trebuia sa fie intors niciodata a fost extrem de bine primita de consumatorii anilor ’50, consumatori care s-au plictisit sa-si tot intoarca ceasul si care erau de asemenea captivati de progres si modernism. Hamilton Electric a fost un succes imediat.

_________________
Nu-ti visa viata ! Traieste-ti visele !
avatar
Eugen
Admin
Admin

masculin Numarul mesajelor : 257
Varsta : 37
Localizare : Dk
Data de inscriere : 11/01/2008

http://galaxiagandirii.forumz.ro

Sus In jos

Re: Inventii

Mesaj  Vizitato la data de Sam Feb 16, 2008 8:34 pm

Tastatura Dvorak

In 12 mai 1936, a fost brevetat in Statele Unite, de catre Dvorak si Dealey, tastatura Dvorak pentru masina de scris. August Dvorak (var cu compozitorul) si William Dealey au studiat masina de scris pentru a stabili daca pot aranja tastele intr-un mod care sa creasca viteza cu care se scrie. Ei au proiectat o tastatura care sa maximizeze eficienta, prin plasarea literelor mai des folosite pe primul rand si prin aceea ca degetele cu forta mai mare erau utilizate mai mult. Prin contrast, modelul initial de tastatura QWERTY a fost proiectat pentru masinile de scris mai vechi, care erau mai putin eficiente.

Vizitato
Vizitator


Sus In jos

Re: Inventii

Mesaj  Vizitato la data de Sam Feb 16, 2008 8:38 pm

Soba Franklin

In 1742, Benjamin Franklin a inventat „soba Franklin”. In aceasta soba, lemnul ardea pe o suprafata din fier, aflata deasupra unei conducte cu aer rece, in care aerul era incalzit si apoi trecea prin orificiile situate in peretele posterior. Aerul cald era eliberat prin gauri de ventilare, situate pe fiecare parte a sobei. Franklin nu a brevetat aceasta inventie, dar a scris o carte despre ea, astfel ca oricine sa poata s-o copieze. El a scris „Deoarece toti ne bucuram de imensele avantaje conferite de inventiile altora, ar trebui sa ne bucure ocazia de a folosi celorlalti prin orice inventie a noastra, facand acest lucru gratuit si cu generozitate”.

Vizitato
Vizitator


Sus In jos

Re: Inventii

Mesaj  Vizitato la data de Sam Feb 16, 2008 8:40 pm

Barbie

In 1959, papusa Barbie originala isi face debutul in magazinele americane.
Barbie este cea mai bine vanduta papusa din lume, fiind comercializata pentru prima oara pe data de 9 martie 1959. Cel mai bine vandut tip de Barbie a fost lansat in 1992, Totally Hair Barbie, avand parul lung pana la pamant, care putea fi si coafat.
Ruth Handler a remarcat ca fiica sa Barbara prefera sa se joace mai degraba cu papusi din carton care semanau cu adulti, decat cu cele care semanau cu copii. In Europa, a observat o papusa numita Lilli si i-a cumparat-o fiicei sale.
Lilli era un personaj materialist dintr-o banda desenata creata de Reinhard Beuthin pentru Bild Zeitung, papusa cu acelasi nume incepand sa fie vanduta in 1955. Papusa era destinata adultilor, nu copiilor. Astfel, M.G. Lord descria papusa originala, in lucrarea ei Intotdeauna Barbie: Biografia neautorizata a unei papusi reale: ˘un cadou simpatic destinat barbatilor; un personaj pornografic÷.
Ruth Handler spune ca in momentul in care a cumparat papusa Lili pentru fiica ei, nu cunostea ca aceasta era destinata adultilor. Ruth Handler si Elliott Handler, co-fondatorii companiei Mattel, au achizitionat drepturile de comercializare a papusii Lilli: schimbandu-i culoarea parului de la blonda la bruneta si modificandu-i numele in Barbie (dupa cel al fiicei lui Ruth, Barbara). Papusa a inceput sa fie comercializata in Statele Unite in 1959, la Targul annual de jucarii din New York.
Prima papusa Barbie avea un costum de baie cu dungi albe si negre iar parul ii era impletit in coada. In urmatorii ani, Charlotte Johnson, creatoarea de moda a companiei Mattel, a creat vestimentatia papusii Barbie pe baza modei pariziene.
Ruth Handler a declarat ca ˘e important pentru respectul de sine al unei fete sa se joace cu o papusa cu sani÷, iar Barbie cu siguranta era papusa care intrunea aceasta conditie. Daca papusa comercializata initial ar fi avut inaltimea unei femei normale, dimensiunile ei ar fi fost 99-46-84. Aceste dimensiuni nu erau bazate pe masurile normale ale unei femei, devenind extrem de controversate, multi sugerand ca jocul cu o papusa Barbie diminueaza in loc sa sporeasca respectul de sine al unei fete. Ca raspuns la aceste critici, Mattel a redus dimensiunile pieptului si a marit dimensiunile taliei papusii, insa proportiile au ramas necaracteristice majoritatii femeilor.
Reproiectata de Jack Ryan si produsa de Mattel, aceasta papusa reprezinta o industrie care aduce 1.9 miliarde de dolari pe an, cumparandu-se doua papusi Barbie in fiecare secunda.

Vizitato
Vizitator


Sus In jos

Re: Inventii

Mesaj  Vizitato la data de Sam Feb 16, 2008 8:49 pm

Acordeonul

In 1854, Anthony Faas din Pennsylvania breveteaza acordeonul. Acordeonul este un instrument muzical manual, constand dint-un burduf atasat la doua rame de forma dreptunghiulara, pe care sunt montate butoane, sau la unele tipuri, clape asemanatoare celor de la pian. O persoana poate canta la acordeon tragand (expandand) si impingand (comprimand) burduful, facand ca aerul sa treaca prin conducte metalice, denumite tubusoare. Acest flux de aer face tubusoarele sa vibreze, fapt care produce sunete. Cel care canta la acordeon produce diferitele note apasand butoanele si clapele. Tubusoarele si butoanele care controleaza notele joase se afla, din perspectiva celui care canta la acordeon, pe partea stanga a burdufului, iar cele care controleaza notele inalte se afla pe partea dreapta. Principalele doua tipuri de acordeon sunt cele cu actiune simpla si cele cu actiune dubla. La acordeoanele cu actiune simpla, fiecare buton produce doua note, una cand se trage burduful si una cand se impinge. In cazul acordeoanelor cu actiune dubla, fiecare clapa sau buton produce aceeasi nota si la impingere si la tragere. Cel mai cunoscut tip de acordeon, acordeonul-pian este un acordeon cu actiune dubla. Acordeonul-pian are un sir de clape asemanatoare celor intalnite la pian, in locul butoanelor de pe partea dreapta. Un instrument asemanator acordeonului numit Handńoline, a fost inventat la Berlin in deceniul 3 al secolului XIX. Cyril Demian a brevetat primul acordeon propriu-zis in anul 1829, la Viena. Primele acordeoane aveau zece butoane melodice si doua butoane pentru bas. Versiuni ulterioare au adaugat mai multe butoane, permitand muzicienilor sa produca o varietate chiar mai mare de note si sunete. Acordeonul-pian a fost dezvoltat in deceniul 6 al sec.XIX. Concertina este un instrument mic, hexagonal, asemanator acordeonului. Este produs in versiuni cu actiune simpla si cu actiune dubla. Sir Charles Wheatstone a inventat concertina in 1829. Acesta a fost inspirat de modul in care functioneaza sheng-ul, o veche muzicuta chinezeasca.

Vizitato
Vizitator


Sus In jos

Re: Inventii

Mesaj  Vizitato la data de Sam Feb 16, 2008 8:51 pm

Radar

In 1935, sistemul RADAR (Radio Detection and Ranging) a fost demonstrat pentru prima oara de catre Robert Watson-Watt.
Radar este un acronim pentru sintagma ˘radio detection and ranging÷. Este un sistem utilizat pentru detectarea, determinarea distantei si plasarea pe o harta a unor obiecte, cum ar fi avioanele sau ploaia. Prin acest sistem, sunt transmise unde radio puternice, iar receptorul asculta, pentru a descoperi ecouri. Prin analizarea semnalului reflectat, obiectul reflector poate fi localizat si uneori chiar identificat. Desi semnalul primit este slab, semnalele radio pot fi cu usurinta detectate si amplificate. Undele radio emise de radar pot fi generate cu usurinta la orice intensitate dorita, detectata chiar la intensitati mici si ulterior amplificata de mai multe ori. Astfel, radarul este potrivit pentru a detecta obiecte aflate la distante foarte mari, unde alte reflexii, cum ar fi sunetul sau lumina vizibila, ar fi prea slabe pentru a fi detectate.
Undele electromagnetice se reflecta in urma oricarei modificari importante a constantelor dielectrice si diamagnetice. Aceasta inseamna ca un obiect solid din aer sau vid, sau orice alta modificare semnificativa a densitatii atomice dintre obiecte si ceea ce le inconjoara, va reflecta de obicei undele radar. Aceasta afirmatie este adevarata mai ales in cazul materialelor conductoare de electricitate, spre exemplu metalul, fapt care face ca radarul sa fie optim pentru detectarea avioanelor si navelor.
Undele radar se reflecteaza intr-o sumedenie de feluri, depinzand de dimensiunile undei radio si de forma obiectului-tinta. In cazul in care unda radio este mult mai scurta decat dimensiunea obiectului reflector, unda se va reflecta intr-un mod similar celui in care lumina se reflecta pe o oglinda. Radarele mai vechi utilizau lungimi de unda foarte mari, care erau mai mari decat obiectele-tinta, primind doar semnale vagi, in timp ce sistemele moderne utilizeaza lungimi de unda mai mici (de doar cativa centimetri), pe baza carora se poate forma imaginea unor obiecte de dimensiuni reduse, ca de exemplu o franzela.
Undele radio se reflecta intotdeauna de pe suprafete curbate si de pe colturi, intr-un mod similar cu stralucirea unei bucati rotunde de sticla. Obiectele-tinta care reflecta cel mai bine au unghiuri de 90░ intre suprafetele reflectorizante. O suprafata compusa din trei suprafete plate care se intalnesc intr-un singur colt, cum ar fi coltul unui bloc, va reflecta intotdeauna unda inapoi la sursa. Aceste asa-numite colturi cubice sunt de obicei utilizate pentru a reflecta undele radar, in scopul de a face mai usor detectabile obiectele care in mod normal sunt dificil de detectat si pot fi deseori gasite pe barci, pentru a putea imbunatati detectarea lor intr-o situatie de salvare. Aproximativ pentru aceleasi motive, obiectele pentru care se incearca evitarea detectarii, trebuie sa aiba unghiurile suprafetelor in asa fel incat colturile sa fie eliminate, fapt care conduce la aparitia unor ˘avioane-invizibile÷ care arata foarte ciudat. Undele electromagnetice nu se deplaseaza prea lesne pe sub apa; astfel, pentru aplicatiile submarine, in locul radarului trebuie utilizat sonarul, a carui functionare e bazata pe unde sonore

Vizitato
Vizitator


Sus In jos

Re: Inventii

Mesaj  Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum